Başlamak için muhteşem olmanız gerekmiyor; ama muhteşem olmanız için başlamanı gerekiyor

Başlamak için muhteşem olmanız gerekmiyor; ama muhteşem olmanız için başlamanı gerekiyor
Şans cesaretten yana ..

4 Nisan 2010 Pazar

Nargile nedir? Nasıl içilir?


Nargile, Ortadoğu ve Güney Asya'ya özgü geleneksel bir tütün içme aracıdır. Kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan geçerek süzülen dumanı içine çekmesini sağlayan bir düzenek olan nargile, içim şekli ve adabı, yüzlerce yılda oluşmuş kullanım geleneği ile basit bir aletten fazlasını ifade etmekte olup, doğu kültürünün bir parçası haline gelmiştir.

Nargile temel olarak 4 bölümden oluşur:
Bir nargile

1. Ser: Nargile nin uzun gövdesi. Boyun kısmı dar olmakla birlikte karın kısmına inildikçe çapı genişleyen, yapı olarak sürahiye benzeyen bir parçadır. Cam, metal ve seramikten yapılır.
2. Lüle: En üstte bulunan, tömbekinin konulduğu delikli tabla. Gümüş, pirinç ya da bakırdan yapılmış, oymalarla süslü bir muhafaza ile çevrilidir. üzerine köz konularak gerekli ısı sağlanır.
3. Marpuç: Dumanı şişeden alan ve ağza ulaştıran bölümdür. Bu bölümde kullanılan hortum koyun derisinden yapılır.
4. Şişe: İçinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve fokurdamaların geldiği bölüm.

İçim Tavsiyeleri



Nargilenizi nefes alır gibi çekmelisiniz.


Nargilenizi içim esnasında çok uzun ve sık aralıklar ile çekmemelisiniz.


Nargile şişesine soğuk su ve bir miktar buz koyabilirsiniz.


İçim esnasında boğazda yanma, öksürme veya tıkanma olur ise kömürler birkaç dakika lüle üzerinden çekilmeli, lüle dolayısıyla tütünler kendi halinde soğutulmalıdır.Bu esnada şişe içerisindeki ağır duman marpuçdan hava üflemek suretiyle tahliye supabından boşaltılmalıdır. Bekleme zamanı sonrasında kömürler tekrar lüle üzerine konularak içime devam edilmelidir.


İçim süresince belirli aralıklarla tahliye supabından şişe içerisindeki dumanın boşaltılması (marpuçtan üflemek şekliyle) tavsiye edilir. Marpuçtan hava üflemenize rağmen tahliye supabından hava çıkmıyor ise, tahliye supabı sağdan sola döndürülerek çözülmeli yuva içerisindeki küçük bilye ve yuvası temizlenip kurutularak yeniden monte edilmelidir.



Kapuçino ve kahve aromalı nargile içmek istediğinizde, suyun içerisine üç tatlı kaşığı süt tozu ve bir tatlı kaşığı kahve koyabilirsiniz. (kahve, süt tozlu suyun köpürmemesi için.)


Nargilenizi havadar açık yerlerde içmenizi, rüzgarlı ortamlarda kesinlikle içmemenizi tavsiye ederiz.


Nargilenizi sıkışık bir zaman diliminde içmemelisiniz.


Nargilenizi hoş sohbet edebileceğiniz arkadaş gurupları ile beraber içmenizi tavsiye ederiz.


Her içimden sonra şişe,ser ve lülenizi yıkamanızı, ser in içerisini harbi ile ( fırça ) biraz sıvı sabun dökerek fırçalamanızı, şişe içerisinde oluşan lekeleri çıkarmak için ise, şişenin içerisini sıcak su ile doldurup yarım çay bardağı kireç çözücü , bir miktar sıvı sabun ve birkaç parça limon tuzu koyarak birkaç saat bekletmenizi , daha sonra yıkamanızı tavsiye ederiz.


Haftada bir şişe bileziğindeki ve ser borusu üzerindeki vidalı kısmı veya bunların vidalandığı yuvaları (dişleri) vazelin veya gres yağı ile hafifçe yağlamalısınız.


Nargilenizi tok karnına içmelisiniz.


Nargilenizi içerken beraberinde tuzlu kuruyemiş yemenizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder